Josep Ma. Jujol a Sant Joan Despí.

Josep Ma. Jujol a Sant Joan Despí

Projectes i obra 1913-1949

Montserrat Duran i Albareda

Fotografies: Xavier Miserachs

CMB. Barcelona, 1987.

 

"Josep Ma. Jujol no construeix; opera o actua. I ho fa tot desfent amb tenacitat el camí que ha conduït a l'arquitectura a establir.se en categories abstractes: una finestra, una tribuna, una cornisa, una coberta, tots els elements amb el quals es constitueix l'arquitectura quant a sistema formal, subjecte a lleis específiques; no són res, freturen de valor o de senti tes de l'òptica jujoliana, de la mateixa manera que res no significarien per a un hipotètic espectador el qual sense cultura o bé amb una altra s'hi enfrontés amb la mirada innocent de qui en desconeix les claus interpretatives. I en conseqüència transforma totes aquestes entitats arquitectòniques en representacions comprensibles: una finestra en un núvol, una casa en un bolet, una coberta en un ou, un desguàs en una trompa d'elefant, una cornisa en una alienació de pedrots acuradaments triats, un penell en un lleó perseguit incansablement per una creu situada a l'altra banda de l'eix que la sustenta."