Jujol dissenyador

Jujol dissenyador.

Museu Nacional d'Art de Catalunya - Fundació "La Caixa", Barcelona.  2002 . 

 

Després d'alguns decennis en què l'obra de Josep M. Jujol fou poc valorada, durant els darrers trenta anys aquesta figura remarcable de l'arquitectura del segle XX ha merescut respecte i admiració. No podem negligir tot allò que aquesta revaloració deu a les exposicions organitzades de del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i als treballs pioners de, entre d'altres, Josep Francesc Ràfols, Carlos Flores, riol Bohigas i, especialment, Josep M Jujol fill, qui ha tingut cura de l'arxiu del seu pare i n'ha estudiat en profunditat la trajectòria humana i professional.

 

Ara, quan es donen les condicions de mentalitat necessàries per admirar el contingut de l'obra de Jujol, el Museu Nacional d'art de Catalunya organitza, en el  mar de la celebració de l'Any Gaudí i amb la col·laboració i el suport de la Fundació "la Caixa",, una exposició que vol incidir en una de les seves facetes més inèdites i inexplorades; les arts de l'objecte i del disseny.

 

L'exposició aplega prop d'un centenar de peces, rigorosament seleccionades, procedents de diferents institucions públiques, de col·leccions particulars, del patrimoni eclesiàstic, així com també de l'arxiu i de la família Jujol, i és alhora fruit d'un treball de recerca fet des del Museu mateix. Algunes de les obres que ara s'exposen no havien sortit mai abans a la llum pública, la qual cosa afegeix a a aquesta mostra un caràcter de descoberta; aquestes obres corresponen al millor període creatiu de l'artista, és a dir, des de 1906 fins a 1926, dades en què finalitza la seva formació acadèmica i inicia la seva fructífera col·laboració, que mantindrà amb intervals, amb el mestre Antoni Gaudí. amb tot, no s'han negligit altres períodes como són ara els de la postguerra, moment en què, malgrat les limitacions econòmiques que lògicament condicionen la seva obra, Jujol va fer alguna aportació de gran dignitat i significació.

 

Confiem que aquesta exposició sigui una bona ocasió per apropar a l'espectador els objectes i els dissenys insòlits d'aquesta figura inclassificable del segle XX, l'obra de la qual, limitada en quantitat i modesta en encàrrecs, està dotada d'una espurna de modernitat que, més enllà del seu temps, ha servit d'estímul i d'inspiració a notables creadors de l'art actual.