Català-Roca

 

Francesc Català-Roca (1922-1998) és un dels grans fotògrafs catalans del segle XX. Va retratar com ningú la seva època i les seves fotografies formen part dels principals museus com el MNAC o el Reina Sofía. Nascut a Valls, de seguida es traslladà a Barcelona. D'aquella època és el seu primer llibre i joia bibliogràfica "Barcelona" (1954).


A partir d'aquell moment participa en la publicació de tot un seguit de llibres sobre art, patrimoni i tradicions. És per a aquestes publicacions que recorrerà bona part de Catalunya i Espanya fotografiant, entre d'altres, l'obra de Jujol.

 

La vinculació de Català Roca a l'arquitectura, principalment les avantguardes arquitectòniques, és tan palesa que el seu fons es conserva a l'Arxiu del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya. Bona part de les imatges d'aquesta secció, com els fulls de contacte, provenen d'aquest fons. Trobem imatges de Can Negre, la Torre de la Creu, la casa Bofarull, l'església de Vistabella, la casa Serra Xaus, la Torre Jujol, la casa Cebrià Camprubí i el banc i els plafons ceràmics del Park Güell.

 

És precisament en els bancs dels Park Güell on Català Roca fotografià, cap al 1950, a Salvador Dalí en una sessió distesa i molt coneguda.

 

El 1983 participa en la publicació de la Història de l'Art Català on publicà bona part de les imatges en color de les obres de Jujol.