Jujol a Tarragona

Jujol a Tarragona

Josep Maria Jujol Jr.

Arxiu Jujol 2010

 

"Jujol comença i acaba la seva vida professional a la ciutat de Tarragona. La primera obra el Teatre del Patronat Obrer (Metropol), i l'última el Col·legi del Sagrat Cor (avui desaparegut l'edifici). Des de 1908 fins a 1949 de manera intermitent va actuant a la ciutat i el Camp de Tarragona.

 

Moltes, són obres de pressupost reduït, algunes construïdes per etapes, quasi sempre inconcluses, quedant l'obra jujoliana inacabada. Els seus clients no són potentats, es belluga en el món rural principalment, ambient on ell s'hi troba molt bé; i això li dóna l'oportunitat de mantenir-se en contacte tota la seva vida amb el Camp de Tarragona, paisatge que tant valorava i estimava.

 

En una conferència pronunciada al Patronat de l'Obrer (Teatre Metropol) de juliol de 1926, va dir "... encara que vivim fora de Tarragona pensem en ella, i a ella aportem el nostre concurs amb amor i entusiasme, per a contribuir a la seva major grandesa i glòria..." Declaració pública del seu amor a la ciutat que el va veure néixer.

 

Juol al Camp de Tarragona destaca sobretot en l'obra religiosa, mentre la gran producció d'obra civil, sobretot habitatges, la trobem a Sant Joan Despí al Baix Llobregat, província de Barcelona, on la seva obra és molt valorada.

 

Altre aspecte de gran interès decoratiu foren les seves col·laboracions en l'obra de Gaudí. El geni feia l'estructura i Juol posava el color donant-li la vistositat. Casa Batlló, Park Güell, Casa Milà, Catedral de Mallorca...

 

No menys important, i digne d'estudi, són el disseny de mobles, objectes, escultures, pintures i no cal dir dibuixos.

 

Fou Catedràtic a l'Escola Superior d'Arquitectura i Professor d'escultura en fang a l'Escola del Treball totes dues de Barcelona.

 

Jujol fou un artista complet, dominava el llapis, el pinzell, la gúbia, la garlopa, el ferro, el pirogravat, els vitralls, les estructures, els volums, les formes; per ell les arts aplicades i l'arquitectura no tenien secrets."