Exposició fotogràfica de Toshiaki Tange

 

Fins al 30 de setembre de 2018 es va poder visitar l'exposició fotogràfica de Toshiaki Tange a Can Negre. 

 

Una selecció de fotografies del modernisme català fetes per l’arquitecte Toshiaki Tange és la protagonista de la primera exposició de l’Any Jujol140 a Sant Joan Despí. Vidrieres, portals, picaportes, finestres, acabats de façana o figures d’animals són alguns dels detalls que Tange ha captat amb la seva càmara en els darrers anys i que mostra en aquesta exposició, que es pot visitar fins al 30 de setembre al Centre Jujol-Can Negre de Sant Joan Despí.

 

Toshiaki Tange, nascut a Nagoya (Japó), és el director de l’estudi de l’arquitecte Arata Isozaki a Barcelona i ha publicat nombrosos llibres i articles sobre arquitectura. Tange va cursar els seus estudis a la Universitat de Meizyo de Nagoya. Des de 1971, després de presentar la seva tesi sobre Gaudí, viu a Barcelona on segueix estudiant el modernisme català. Al llarg d’aquests anys, l’arquitecte ha captat més de 90.000 fotografies, algunes de les quals formen part de l’exposició que es pot veure a Can Negre.

 

La mostra consta d’un àmbit on es poden veure fotografies de diferents edificis modernistes realitzades als anys setanta del segle XX en pel·lícula de blanc i negre. Tange explica que “aquestes fotografies mostren elements que ja no existeixen, façanes que han desaparegut per donar lloc a nous edificis, amb això vull alertar de la manca de protecció del patrimoni: cal valorar més el que tenim i cuidar-ho”.

 

En un segon àmbit, l’exposició agrupa gran quantitat de detalls del modernisme que encara podem observar a Catalunya. Sèries d’imatges de vidrieres, portals, picaportes, finestres, acabats de façana, cares, figures d’animals de pedra o de ferro, detalls d’edificis modernistes que Toshiaki Tange ha captat amb la seva càmara i que ara mostra en aquesta exposició.

 

“He captat detalls que van fer els arquitectes modernistes, detalls que no es veuen a peu de carrer o que passen desapercebuts per a la gent, com per exemple portals per davant dels quals passem cada dia i que van suposar un gran esforç per als arquitectes d’aleshores per tal de dissenyar-los un a un i que són tots diferents”, ha explicat Toshiaki Tange.

 

Entre les imatges que ha fotografiat Tange hi ha detalls de diverses obres de l’arquitecte Josep Maria Jujol, com ara de Can Negre, la Torre de la Creu i la Casa Rovira (Sant Joan Despí), de l’església de Vistabella (la Secuita), de la Casa Bofarull (els Pallaresos) o de la Torre Sansalvador (Barcelona). Tange considera que Jujol és “un personatge interessant dins del modernisme i, per desgràcia, poc conegut i poc valorat”.

 

L’arquitecte destaca que Can Negre, seu de l’exposició, “és un edifici on es percep l’evolució de Jujol, és una obra de gran importància. Jujol és un artista que mostra una imaginació molt abundant. Per exemple, ell va ser qui va dirigir els balcons de la Pedrera. He fotografiat tots els balcons i hi ha una quantitat de solucions de ferros impressionant i una gran varietat expressiva, de materials i de tècniques. És impressionant com una persona pot imaginar aquesta quantitat de detalls”, apunta Tange.

 

‘Fisonomia del modernisme’ és la primera exposició que l’Ajuntament de Sant Joan Despí organitza en el marc de la commemoració de l’Any Jujol140, el moviment artístic, cultural i social que vol difondre la figura de Josep Maria Jujol, tot coincidint amb el 140 aniversari del naixement d’un arquitecte que és referent del modernisme català.

 

 

Més informació: Jujol140

 

Escribir comentario

Comentarios: 0