Casa Planells

Edifici d'habitatges. 1924.

Av. Diagonal, 332.

Barcelona. 

 

La Casa Planells va ser l'encàrrec d'Evelí Planells, contractista amb qui Jujol va treballar en diverses ocasions. L'edifici fa xamfrà a la Diagonal amb el carrer Sicília, en un solar molt petit i per a molts, el consideren el darrer edifici modernista de Barcelona. Arquitectes com ara Carlos Flores, relacionen aquesta casa amb l'arquitectura expressionista alemanya de Erich Mendelsohn.

 

Jujol va projectar fins a 3 dissenys diferents per a aquesta casa. En un primer moment projectà una casa unifamiliar en un solar molt més gran que l'actual. Poc després, es redueix dràsticament les mides del solar i Jujol l'ha d'adaptar per fer un edifici d'habitatges. Finalment, en 1924, projecta l'edifici actual, amb sis plantes, un local comercial, entresòl, el pis principal per a la família Planells i la resta, habitatges per lloguer.

 

L'enginy de Jujol fa que d'un solar de 83 m² pugui sortir una planta principal de 120 m² gràcies a la tribuna que recorre bona part de la façana. Aquest pis principal, a més, té una sèrie d'habitacions a doble alçada que multipliquen l'espai útil de la casa.

 

És molt interessant el treball de ferro de la porta principal i l'escala, així com els interiors arrodonits de guix, la columna del pis principal i el terra, decorat amb un mosaic de petites rajoles hexagonals fent sanefes i motius florals, però que recorden ben bé al videojoc dels anys 80 Spaces Invaders.