Font de la Plaça Espanya

Font monumental. 1929.

Plaça Espanya.

Barcelona. 

 

Una font monumental a la Plaça d'Espanya va ser la porta d'entrada per l'Exposició Internacional de 1929. Jujol la va concebre com una al·legoria d'Espanya, de planta triangular, simbolitzen els rius que desemboquen als tres mars que envolten la península Ibèrica. Pel Mediterrani l'Ebre, el Guadalquivir i el Tajo a l'oceà Atlàntic i els rius que desemboquen al Cantàbric. El conjunt està ricament decorat amb les escultures de Miquel Blay, Frederic Llobet i els germans Miquel i Llucià Oslé.

 

El conjunt està emmarcat per una sèrie de columnes corínties decorades amb diversos motius que simbolitzen la religió, l'heroisme i les arts.

 

La font està rematada amb un peveter de foc amb tres Victòries, obra de l'escultor Frederic Llobet.

 

Tota l'obra està plena de referències romanes i recorda tant a la fontana de Trevi pel conjunt escultòric com a la columnata de Bernini del Vaticà. Aquestes referències no les amaga pas i decora la base de la font amb inscripcions SPQB "Senatus Populusque Barcinonensis" (Senat i Poble de Barcelona), en imitació del SPQR romà.

 

El conjunt encara conserva els bancs circulars que envolten la font, però va perdre el magnífic mosaic de còdols amb motius marins.

 

Aquesta no és l'unica obra de Jujol de la Plaça Espanya. Just al davant a la part dreta de l'Avinguda Maria Cristina, va dissenyar el pavelló del vestit, avui, encara que molt modificat, integrat al Pavelló 8 de la Fira de Barcelona.

 

Més informació: Jujol a Barcelona