Torre Serra-Xaus

Casa amb dos habitatges. 1921 i 1927. 

C. Jacint Verdaguer 29.

Sant Joan Despí. 

 

Pere Xaus era un empresari de gran èxit a Sant Joan Despí. La seva empresa de construcció donava feina a desenes de treballadors i va participar en bona part de les construccions que es feien a començament del segle XX a Sant Joan Despí.

 

En 1921 va escollir a Jujol per fer-se la casa familiar, en un solar que feia cantonada amb xamfrà. La casa que projectà era de planta baixa i un primer pis pels dormitoris i una esvelta torre que no s'arribà a fer mai.

En 1927 amplià la casa per dividir-la en dos habitatges. És per això que cridà a Jujol un altre cop i reestructurà tot el primer pis. Amb la nova reforma s'afegeix la tribuna quadrada, tot just al xamfrà de la cantonada, amb tot un seguit de volums que van rotant 90° (pilars de la planta baixa, tribuna i sostre). Com a Can Negre, la tribuna domina la façana. Originalment, una escala exterior connectava aquesta planta amb l'entrada.

La decoració de la façana està feta amb la tècnica de l'esgrafiat. Unes sanefes blaves i vermelles tot just sota el sostre i uns ànecs sobre les finestres.

Cal prestar atenció a la tanca de fusta, construïda a partir de llistons diagonals, idèntics als que va fer per la seva casa, tot just al davant de la dels Xaus.

Gràcies a aquest projecte, Jujol va establir una amistat i una relació professional amb Pere Xaus. A partir d'aquest moment Jujol es va convertir en l'arquitecte de referència de l'empresa Xaus. És per això que trobem prop de 60 obres de Jujol a Sant Joan Despí, des de magnífiques cases d'estiueig fins a tanques o coberts més senzills.

L'edifici ha estat magníficament restaurat als anys 90, respectant bona part de la intervenció de Jujol, a excepció de l'escala exterior. Forma part dels edificis visitables de la Ruta Modernista de Sant Joan Despí.